Heidi Pikkarainen vill göra ordet antiziganism lika känt som antisemitism. Foto: Veli Brijani/Radio Romano.
Heidi Pikkarainen vill göra ordet antiziganism lika känt som antisemitism. Foto: Veli Brijani/Radio Romano.

Vill införa ordet antiziganism i ordlistan

"Enorm förnekelse kring antiziganism"
1:23 min

För att belysa romers utsatta situation vill Kommissionen mot antiziganism göra ordet lika känt som antisemitism och uppmanar nu Svenska Akademien att införa begreppet i sin ordlista.

– Kommissionen mot antiziganism har fattat beslut om att skicka ett brev till Svenska Akademien med en uppmaning om att ordet antiziganism bör ingå som ett ord i Svenska Akademiens ordlista, säger Heidi Pikkarainen, huvudsekreterare för Kommissionen mot antiziganism.

I dag finns inte ordet antiziganism med i Svenska Akademiens ordlista, men Heidi Pikkarainen hoppas att kunna göra ordet lika välkänt som antisemitism för att belysa den specifika rasism som slår mot romer.

– Om man inte ens har ett ord för det här är det som att det får fortgå. Det finns också en enorm förnekelse kring att romer utsätts för antiziganism och det är även en del av vårt uppdrag att belysa detta.

Kommissionen mot antiziganism ska arbeta i två år med att samla in fakta, sprida information och föreslå förbättringar kring romers situation i Sverige. I förra veckan släppte kommissionen sin första rapport som slog fast att romers möjlighet att få upprättelse är begränsad och att det signalerar att gruppens rättigheter inte tas på allvar.

Att få in ordet antiziganism i ordlistan är ett bra steg för att sprida information om romers utsatthet, säger Heidi Pikkarainen, och tillägger att de gärna hjälper Akademien att utreda frågan vidare.

– Det är också så att vi i vårt brev säger att kommissionen står till förfogande för hur den här frågan ska kunna beredas i Svenska Akademien, säger Heidi Pikkarainen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".