Ida Legnemark (V) och Morgan Hjalmarsson (FP). Foto: Bo Thorin.
Ida Legnemark (V) och Morgan Hjalmarsson (FP). Foto: Bo Thorin.
SKOLAN

Uppgörelse om betyg från fyran

8:32 min

Regeringen och Alliansen har enats i frågan om betyg från fyran. Ett besked som gladde FP i Borås men Vänsterpartiet är kritiska.

– Jag ser en uppenbar risk att man dödar barnens lust att lära, säger Ida Legnemark (V) i debatt idag med Folkpartiets Morgan Hjalmarsson.

– Tittar man på PISA-undersökningar, de länder som får bäst betyg där - de har betyg i tidiga åldrar, kontrade Morgan Hjalmarsso. Men jag håller med Ida om att betygen inte får vara någon stämpel att man inte duger, utan en sporre.

– Det anmärkningsvärda är att vi har en skola i Sverige där de duktiga eleverna presterar bättre och bättre, och motsatsen, det är synd att man tar till en sådan här typ av symbolpolitik istället för att gå till botten med problemen, säger Ida Legnemark som hellre sett extra stöd till elever som svårt i skolan.

Ett försök med betyg ska från fyran ska inledas 2017. Det presenterade Folkpartiets ledare Jan Björklund och Miljöpartiets Gustav Fridolin på en pressträff idag.

Satsningen går ut på att starta en försöksverksamhet i hundra skolor med start 2017. Skolverket får i uppdrag att ta fram vilka skolor som ska ingå i testet - förutsatt att huvudmän, lärare och föräldrar vill ha verksamheten.

Uppgörelsen är en kompromiss - som innebär att de två nationella prov som Jan Björklund införde i årskurs 6 försvinner och blir frivilliga.


Mattias Lindén
mattias.linden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista