Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
BORÅS

Personalbrist får SÄS att minska sina vårdplatser

Chefsläkare: Vi ser allvarligt på det här
1:34 min

Bristen på läkare och sjuksköterskor har gjort att man begränsat antalet vårdplatser på SÄS. Det har också funnits händelser som Lex maria-anmälts pga av läkarbrist.

– Vi liksom de flesta sjukhus har varit tvugna att begränsa antalet vårdplatser för att vi inte har personal att hålla öppet så mycket som vi skulle önska, säger Jerker Isaksson, chefsläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus.

Ett exempel på händelser som berör brist på läkare är en händelse som anmäldes den här veckan var en kvinna som fick vänta i två år tills hon akut fick komma till lungmottagningen.

Under den tiden hade hon två gånger fått återbesökstider som fick ställas in på grund av läkarbrist. Händelsen har nu anmälts nu till Inspektionen för Vård och Omsorg.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det. Därför har vi ju gjort en anmälan enligt patientsäkerhetslagen, lex Maria som det kallas, efterssom vi bedömmer att det här var en risk för en allvarlig vårdskada.

Tror du att den här bristen på läkare och sjuksköterskor kan få sådana här konsekvenser?

– Det finns alltid en risk om man inte har bemanning, oberoende av vilken personkategori det är, att det kan leda till fördröjningar eller misstag. Vi är väldigt medvetna om den och vi ser inte någon ökning utav allvarliga händelser nu jämfört med tidigare, säger Jerker Isaksson.


Pär Sandin
par.sandin@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".