Veronica och Hampus Kalin. Foto: P4 Sjuhärad
Veronica och Hampus Kalin. Foto: P4 Sjuhärad
BORÅS

Veronicas son föddes med hjärtfel

Hampus Kallin: Jag blir inte rädd för jag vet att jag klarar det.
1:27 min

Det går att leva ett nästintill normalt liv även för barn som föds med grava hjärtfel, något som uppmärksammas nu i februari. Hampus Kallin från Borås lever med bara en hjärtkammare efter ett medfött fel.

De första timmarna i Hampus liv blev dramatiska och hans mamma Veronica kan idag se tillbaka på en omtumlande förlossning för tolv år sedan.

– att först få reda på att man är gravid är en jättelycka, sedan när man kommer till sjukhuset, och får reda på att man har ett svårt sjukt barn, är som om världen vänds upp och ned.

Innan Hampus föddes så visste Veronica inte mycket om hjärtfel, men snabbt efter förlossningen så insåg hon att det var väldigt allvarligt.

– Hampus var ju några timmar gammal när vi fick reda på det, då fick vi åka akut ner till Göteborg. Där konstaterade hans hjärtfel och sa att ett ingrepp var tvungen att göras. Han var bara 24 timmar när han gjorde sin första operation, säger Veronica Kallin.

Operationen gick väldigt bra och Hampus lever idag i stort som ett normalt barn.

– Jag försöker göra det jag vill och klarar av ganska mycket. Om jag tar i väldigt mycket kan jag få ont i hjärtat och blir väldigt trött. Jag springer på men vilar väldigt mycket.


Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".