Foto: Kenneth Meyer/AP.
Foto: Kenneth Meyer/AP.
KÖPENHAMN

Tre döda efter attentat i natt

Vid femtiden på morgonen sköt polisen ihjäl en man som tros vara samma man som sköt vid Vilksmötet och mot synagogan. Därmed har tre personer dödats i Köpenhamn sedan igår eftermiddag.

Efter en polisinsats som är den största i Danmark i modern tid sköt polisen tidigt i morse ihjäl en man som tros vara gärningsmannen bakom två dåd igår och inatt.

Vid ett möte vid kulturhuset Krudttønden i Østerbro i Köpenhamn, där bland annat den svenske konstnären Lars Vilks och den franske ambassadören François Zimeray, beskjuts vid 15:30-tiden på lördagen.

Skotten ska enligt uppgift kommit in genom ett fönster och uppemot 40 skott ska ha avlossats. En 55-årig man som passerade utanför mötet sköts ihjäl och tre poliser skadades.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt säger att skottlossningen måste ses som ett attentatsförsök mot Lars Vilks.

Vid ettiden skedde ytterligare en skottlossning. En man öppnade eld mot poliser vid en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En judisk vakt träffades i huvudet och avled av skadorna.

Vid femtiden i morse inträffade så den tredje skottlossningen, den vid Nørrebro.

En man sköts ihjäl efter att ha öppnat eld mot polisen, och det tros alltså vara samma man som sköt vid Vilksmötet och mot synagogan, uppger danska polisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".