Göteborgs synagoga
Göteborgs synagoga. Foto från Wikimedia commons
GÖTEBORG

Skärpt bevakning för judisk församling

George Brown: Terroristerna ska inte styra våra liv
0:51 min

Efter helgens händelser i Köpenhamn har svensk polis förstärkt bevakningen kring religiösa byggnader, bland andra synagogan i Göteborg.

George Brown från judiska församlingen i Göteborg säger att församlingen är än mer skärrad efter helgens terrordåd.

– Terrorn kommer närmare och många av våra församlingsmedlemmar känner i dag en osäkerhet och oro som man inte känt tidigare, säger George brown på judiska församlingen i Göteborg.

Samtidigt vill man i Göteborg inte ställa in planerade aktiviteter, som andra församlingar valt att göra.
- Vi har diskuterat det men bestämt att inte största möjliga utsträckning inte låta terroristerna styra våra liv, säger Brown.

Under söndagseftermiddagen fattades beslut om att polisens arbete ska bedrivas inom ramen för en så kallad särskild händelse på nationell nivå. Det görs för att samordna polisens insatser, underrättelseinhämtning och samverkan med Säkerhetspolisen.

− Vi ser självklart mycket allvarligt på det som har inträffat. Vi har nu beslutat att polisen ska förstärka bevakningen av religiösa byggnader och sammankomster samt vid tidningshus. Vi går tillsvidare också över till fast polisbevakning vid judiska intressen när de bedriver verksamhet, det gäller till exempel synagogor och judiska skolor, säger Mats Löfving, chef för Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) i ett pressmeddelande.

I dag träffar högsta polisledningen ledningen för Säkerhetspolisen för att diskutera läget och det fortsatta arbetet. Dessutom träffar man företrädare för religiösa samfund och landets medieredaktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".