Borås tingsrätt
Foto: Joel Wendle
BORÅS

Ung man åtalas för grov våldtäkt mot barn

1:50 min

I utbyte mot pengar, cigaretter och alkohol ska en man i 20-årsåldern haft sex med en 14-årig flicka. Nu åtalas han för grov våldtäkt mot barn och koppleri.

Den åtalade boråsaren och den 14-åriga flickan ska ha kommit i kontakt med varandra genom en chattsida på Internet.

Vid flera tillfällen ska mannen ha lovat flickan pengar, alkohol och cigaretter för att få genomföra sexuella handlingar med henne. Händelserna inträffade i Borås vid ett antal tillfällen under sommaren och hösten förra året, främst hemma hos mannen.

Vid i alla fall ett tillfälle ska mannen ha varit våldsam mot flickan, bland annat genom att ta stryptag på henne så att hon fick ont och inte kunde andas. Han ska även ha fortsatt att genomföra sexuella handlingar trots att flickan försökt hindra honom och trots att hon sagt att det gjorde ont.

I september ska mannen dessutom ha betalat flickan för att hon skulle ha sex med en manlig bekant till mannen. Det övergreppet ska även ha filmats.

Övergreppen ska slutligen ha avslöjats genom att flickans omgivning märkte att något inte stod rätt till.
Kammaråklagare Robert Beckard bedömer att bevisen mot mannen är starka. Bland annat har man utdrag från chattkonversationer mellan mannen och den 14-åriga flickan.

– Där ser man tydligt vad han vill, vad han har vetat och vad de har gjort. Nu påstår han i och för sig att det inte är han som har skrivit det, men det menar jag att det är det och det finns bevisning för det också, säger han. 

Enligt Robert Beckard erkänner mannen att han har haft sex med flickan, samtidigt som han förnekar att han betalat henne för sexuella tjänster, varit våldsam eller ha betalat henne för att ha sex med en annan man.

– Han menar dels att de var pojkvän och flickvän under en kortare period i höstas, och dels att han trodde att hon var äldre. Därför skulle det vara lagligt. 

Rättegången beräknas starta i början på nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista