Lena Björkman tycker inte man kan hålla boråsarna ansvariga för att butiker stänger. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
Lena Björkman tycker inte man kan hålla boråsarna ansvariga för att butiker stänger. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio

Boråsarnas fel att citybutiker får stänga

Hjalmarsson (Fp): Man kan inte klaga om man inte handlar
2:13 min

Allt fler butiker läggs ner i Borås centrum. Kommunalråd Morgan Hjalmarsson (Fp) menar att ansvaret ligger hos boråsarna själva - vi måste handla mer.

Som P4 Sjuhärad berättat har ”ovanligt många butiker gått i konkurs de senaste åren”. Orden kommer från en konkursförvaltare som vi talat med, och det bekräftas även av butiksägare i centrum.

Linnea Nordström Andersson är en av dem som hellre handlar på nätet än går ner till Borås centrum för att handla.

– Det är enkelt och smidigt. Jag har oftast inte tid att gå dit när butikerna är öppna för att jag själv jobbar då, säger hon

Kommunalråd Morgan Hjalmarsson (Fp) menar att politikerna har ett ansvar att se till att fler människor kan bosätta sig centralt. Det skulle medföra att fler människor rörde sig i centrum, vilket skulle gynna handeln.
Dock menar han att det främsta ansvaret ligger hos invånarna i staden.

– Vi måste handla mer i centrum och utnyttja de fina butiker vi har där. Vi vill ha ett stort utbud av butiker, säger han.

Han menar att man inte kan klaga på att butiker stänger om man aldrig bidrar och handlar där.

Anna-Karin Karlsson håller med om att det ligger på boråsarna själva att handla i sin egen stad.

– Politikerna borde göra stadskärnan mer attraktiv. Kanske göra något som kan locka barnfailjer. Samtidigt finns det andra saker att lägga pengarna på, så det främsta ansvaret ligger väl på oss boråsare, säger hon.

Lena Björkman har också märkt att många butiker stänger ner både i Borås centrum och i Knalleland, tycker inte man kan lasta invånarna.

– Många är arbetslösa och har helt enkelt inte råd att handla och gå på kaféer. Det är bara de mest välbetalda som har råd att göra det, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".