Securitas utanför förskola. Foto: Magdalena Brander
Securitasbil. Foto: Magdalena Brander
MARK

Yxman hotar förskola - bevakas av väktare

Pappa: Det blir lite stel stämning
1:32 min

En förskola i Mark lever under hotet av en beväpnad man. Sedan ett år finns en väktare posterad utanför, men varken personal eller föräldrar känner sig trygga.

En pappa som har sin son på förskolan tycker situationen känns konstig.

– När man hämtar så står det en Securitasvakt inne på gården och övervakar för att det inte ska hända något. Det känns lite konstigt. Det blir lite stel stämning. Vi trivs ju på förskolan, men när något sådant här händer så blir man väldigt otrygg som förälder att lämna bort barnen. Man vill att de ska känna sig trygga, men så känns det inte riktigt just nu.

Dyr bevakning
Enligt vittnen har mannen setts utanför förskolan med yxa och järnrör, och det har även hänt att han slagit på fönsterrutorna.

På förskolans initiativ finns därför en väktare på plats sedan ett år tillbaka, en bevakning som hittills kostat kommunen omkring en halv miljon kronor.

Magnus Larsson är kommunikationsstrateg på Marks kommun.

– Vi har fått uppgifter om att det finns en person som uppehåller sig i ett område där det finns en förskola i Mark. Den här personen har upplevts som störande, högljudd och i vissa fall hotfull också. Kommunen har satt in väktare för att göra situationen tryggare för personal, barn och vårdnadshavare.

Ändå otryggt
– Polisen är insatt, och har ställt upp och haft extrabevakning i området, säger Magnus Larsson.

Men pappan tycker att det är oklart om polisen gör allt de kan.

– Det känns som att det ska behöva hända något mer allvarligt. De har åkt omkring mer här och visat sig, men det känns ändå lite otryggt, säger pappan.

På polisen är man mycket riktigt medvetna om mannens närvaro i området, men säger att man inte kan göra något i nuläget - läs mer här >>>

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".