Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
BORÅS

Hotade parkeringsvakter patrullerar i par på Norrby

"Skriver du bilen kommer du inte härifrån"
1:35 min

Borås Kommuns Parkerings personal har börjat patrullera i par på Norrby, efter att flera parkeringsvakter utsatts för hot under förra året.

– Jag ska skriva en bil som står framför ett övergångsställe. Jag kliver ur min bil, och då kommer det fram tre killar i övre tonåren och säger till mig att här inne skriver du inga bilar, om du vill komma härifrån, berättar en av parkeringsvakterna, som inte vill framträda med namn.

– Och då säger jag att det är inga problem, om det här inte är er bil. Och då säger den ena killen att skriver du min bil, då lovar jag dig att du inte kommer härifrån.

Det var inte deras bil de handlade om?

– Nej, det var inte deras bil. Men det var, som de sa, deras område. Och där hade inte jag att göra.

Vid ett annat tillfälle är en bil nära att preja honom av vägen.

– Och hade min kollega inte tvärnitat och kört undan så hade vi kört hårt in i sidan på den här bilen. Och han kliver ut, gapar och skriker, och är förbannad över den här anmärkningen som han har fått. Och tycker att vi ska ta bort den. Annars kan inte han köpa julklappar till sina barn.

Enligt den här parkeringsvakten så kan han få höra illasinnade kommentarer vart han än rör sig i stan, men de flesta av de regelrätta hoten har skett på Norrby. Därför går parkeringsvakterna nu två och två när de är i området, säger Borås kommun Parkerings vd Lennart Johansson.

– Klimatet på Norrby har blivit tuffare. Våra vakter utsätts för hot. Och då är en av åtgärderna vi kan göra, det är att se till att vakterna får gå i par.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".