Valsedlar i en vallokal på Björngårdsskolan på Södermalm. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto: Jessica Gow/Scanpix
VÄSTRA GÖTALAND

Ändring i vallag ger rättvisare mandat

Fredrik Christensson: Det kommer att tjäna Sverige väl
1:25 min

Förra året fattade riksdagen i all tysthet beslut om en ändring i grundlagen – en ändring som kommer att få betydelse för mandatfördelningen i nästa val.

Det handlar bland annat om ändrade valkretsar i Västra Götaland, men också om ett sätt att räkna rösterna som skulle ha förändrat mandatfördelningen om det hade gällt redan under valet i höstas.

– Med den här förändringen blir det mer rättvist efter det faktiska valresultatet och det är ju bra, säger Fredrik Christensson, som är nyvald riksdagsledamot från Centern i Lysekil.

Nytt sätt att räkna
Beslutet att ändra vallagen, som fattades av riksdagen i april förra året, skulle ha kunnat påverka valet i höstas om det trätt i kraft tidigare.

Med det nya sättet att räkna mandat, det vill säga med nya så kallade delningstal, som bättre ska spegla hur väljarna har röstat, skulle SD fått två mandat mindre, Socialdemokraterna skulle förlorat ett och Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna skulle i stället fått varsitt – utslaget över hela landet.

Gäller först nästa val
Det nya sättet att räkna kommer att gälla först i valet 2018. Beslutet har tagit lång tid att fatta, eftersom det handlar om en ändring i grundlagen och det måste ske ett val mellan två riksdagsbeslut.

Särskilt politikerna i Västsverige har drivit på, eftersom det också ingår en reform av valkretsarna i Västra Götaland, som de tycker är angelägen. Den största skillnaden där är att Fyrbodalsområdet blir en enda valkrets istället för att delas upp på två.

– Jag tror det här är bra för demokratin, säger Fredrik Christensson. 

– Det blir mer naturliga valkretsar, men de nya delningstalen är också positivt, eftersom det betyder att partierna får mandat utefter det faktiska valresultatet. Jag tror det kommer att tjäna Sverige väldigt väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".