Räkorna är återigen rödlistade. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Räkorna är återigen rödlistade. Foto: Madeleine Blidberg/SR
VÄSTRA GÖTALAND

Fortsatt rött ljus för räkan

Fiskhandlaren: Det är inga problem med räkorna
1:13 min

Den omdebatterade nordhavsräkan behåller sitt röda ljus, förutom i Barents hav. Det stod klart när Världsnaturfonden i dag presenterade årets fiskguide.

Tänker du köpa räkor? Rösta inne i artikeln.

Världsnaturfonden tycker ändå att det ser ljusare ut för beståndet av nordhavsräka men menar att den fortsatt dåliga kontrollen när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen hos ansvariga myndigheter gör att räkan behåller sitt röda ljus.

– För att kunna stoppa dumpningen av småräkor krävs en skärpt kontroll och förvaltning. Först då kan certifieringen av västkusträkan ta ordentlig fart. Många med mig ser fram emot att kunna njuta av hållbart fiskade färska räkor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande. 

Kluven situation för fiskhandlarna
Världsnaturfondens röda ljus är en rekommendation till konsumenterna att inte köpa nordhavsräkan utan i stället köpa miljömärkta räkor. Men situationen är kluven.

Lennart Gustavsson är fiskhandlare i Borås och fiskar räkorna trots rödlistningen eftersom den svenska fiskekvots-organisationen Hav- och vatten inte ser några skäl att begränsa det svenska räkfisket.

– Vi följer de svenska reglerna som Hav- och vatten satt upp och där finns ingen rödlistning. Det är snarare att man ökat kvoterna i år så som jag ser det är det absolut inga problem med räkorna, säger han.

– Om vi hade följt rödlistningen tror inte jag att vi hade haft många kunder om jag ska vara ärlig för det är inte många fiskar som man tycker är speciellt roliga att äta.

Tropiska räkor får grönt ljus
Däremot får för första gången miljömärkta tropiska räkor grönt ljus. Certifieringen innebär mindre antibiotika, kemikalier och kraav på effektivare reningssystem. Hänsyn måste tas till vilda arter och naturmiljöer och samråd ska ske med byalag och lokalbefolkningar. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".