Peter Nordgren med polishunden Buddha.
Peter Nordgren med polishunden Buddha. Foto: P4 Sjuhärad

Buddha från Borås tränas för att rädda liv

Peter: Det är lång träning
2:48 min

Den senaste tiden har Peter Nordgren och hans polishund Jago räddat tre liv. Nu tränar Peter upp 11-månaders Buddha till att bli en lika bra polishund.

Peter Nordgren är hundförare inom polisen i Borås. Just nu tränar han upp 11-månaders schäfervalpen Buddha. Tanken är att Buddha, vid 18-månaders ålder, ska bli polishund. I vanliga fall är Peter ute och jobbar med hunden Jago, också han en schäfer. Tillsammans har dom under den senaste tiden räddat tre människors liv. 

– Vi har haft en framgångsrik tid. Vi kan berätta om en händelse i höstas. Det hade börjat bli kallt och en 16-årig kille hade försvunnit. Han var ute med sin klass i skogen. Han var autistisk och döv och hade försvunnit i ett väldigt otillgängligt område. Det var väldigt svårarbetat, det fanns vattendrag runt om. Det slutade efter ett par timmars jobb med att vi hittar honom i ett skogsparti. Det är fantastiskt varje gång vi lyckas. 

– Dom är fantastiska på att spåra och att söka med sina näsor, det är väldigt lång träning som ligger bakom, det är inget man får graits. Dom är tränade påa tt följa upp människolukt som kommer med vinden. Den gamla bilden vi har med att en hund luktar på en jacka stämmer inte nu för tiden, säger Peter Nordgren.

Hur är känslan när du kommer hem efter en sån dag?

– Kopplingen för oss är fantastisk. Jag får en slags direktbetalning på plats. Alla timmar jag har lagt ner lönar sig, vi har kämpat och vi lyckas. Ibland får man till och med träffa dom anhöriga.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".