Sommarjobb, sommarjobbare, lägga gatsten, vägarbetare, vägarbete
1 av 2
Sommarjobb. Foto: Katarina Wahlström / SR
Dag Forsström, förvaltningschef på arbetslivsförvaltningen. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
Dag Forsström, förvaltningschef på arbetslivsförvaltningen. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio

Alla får feriejobb i Borås i sommar

Palmén (S): Inte många kommuner som satsat
1:36 min

Feriejobb på Borås kommun är till för att alla ungdomar på gymnasiet ska få chansen. Alla får ett jobb, men det är inte arbetsinsatsen som står i fokus.

Ansökningarna till årets feriearbeten på Borås stad är i full gång. Förra året sökte 1 800 ungdomar som går på gymnasiet. Och alla som vill ha ett feriearbete under sommaren får också ett.

Enligt arbetslivsförvaltningen chef Dag Forsström tror många att feriejobb är till för ungdomarna ska ersätta anställda som är lediga. Så är det inte.

– Syftet är inte att det ska bli gjort en massa arbete eller att man ska ersätta någon annans jobb, säger han. Man ska bara få vara med och lära sig och se hur det fungerar, säger han.

Sedan 2012 har Borås kommun kunnat garantera jobb för alla som söker feriejobb under sommaren, i något av de kommunala bolagen eller i någon förening. Det tycker kommunalråd Lena Palmén (S) har varit väl satsade pengar.

– Det finns inte så många kommuner i Sverige som har satsat på detta och vi har fått väldigt bra respons. Brottsförebyggande rådet, stadsdelsnämderna och inte minst föräldrar har tyckt att detta varit bra, säger hon.

Inför nästa års feriejobb vill Alliansen och deras nya budget, vilken de fick igenom i december, även släppa in näringslivet som ett alternativ till feriejobben inom kommunen.

Då ska man även kunna söka dessa jobb via Borås stads hemsida. Lena Palmén (S) tycker det är ett bra alternativ tillsammans med de nuvarande kommunala feriejobben.

Dag Forsström på arbetslivsförvaltningen menar att det viktigaste är att ungdomarna kommer ut på ett första jobb.

– Då får de se hur det fungerar på ett arbete vilket är väsentligt att få lära sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".