Jordnötter kan vara livsfarliga för de som är svårt allergiska. Foto: Bertil Ericson/TT.
Jordnötter kan vara livsfarliga för de som är svårt allergiska. Foto: Bertil Ericson/TT.
VÄSTRA GÖTALAND

Frisk från allergi? Flytta till Halland

1:42 min

Din bostadsort avgör om du ska få hjälp med din svåra allergi eller inte. Nya siffror visar att det skiljer stort i hur många allergivaccinationer olika landsting gör.

Den som har mycket svåra allergiproblem, till exempel med pollen, kan bli botad med hjälp av vaccinering.

Men siffror från Astma- och allergiförbundet visar på att det är stora skillnader i antalet allergivaccinationer som görs i de olika landstingen, och skillnaderna är också stora mellan län som ligger grannar med varandra.

Hallands län toppar hela landet med 40 vaccinationer per 10 000 invånare och år - tre gånger fler än i grannlänet Västra Götaland.

– Vi har ett problem, det finns inte tillräckligt med allergologer i landet och Halland har varit duktigare på att rekrytera än vad vi har varit här i Västra Götaland, säger Cecilia Andersson (C), sjukvårdspolitiker från Borås som sitter i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse.

Astma- och allergiförbundet tycker att skillnaderna i landet är oacceptabla. Förbundsordföranden Maritha Sedvallson menar att grundproblemet är att landstingen prioriterar så olika, men också att kunskapen ute i vården brister.

– Jag tror att det är en informationsfråga. Vi ser bland våra medlemmar att det är många som inte får information från sin läkare att vaccination finns, utan det får de från oss, säger Maritha Sedvallson.

Från Astma- och allergiförbundet vill man se ett samlat, nationellt grepp när det gäller allergifrågor i allmänhet, något som man tycker saknas.

– Vad vi kan göra är att titta på vad är det man gör i Halland, är det något vi kan lära eftersom de sticker ut jämfört med övriga Sverige, säger sjukvårdspolitikern Cecilia Andersson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista