Kent Perciwall, polisens förhandlare.
Kent Perciwall, polisens förhandlare. Foto: P4 Sjuhärad
ALINGSÅS

Kent avstyr självmord genom att prata och lyssna

Förhandlare: Det handlar om att hjälpa
3:40 min

När larmet går har han 45 minuter på sig att finnas på plats. Kent Perciwall i Alingsås arbetar som förhandlare inom polisen. Det allra vanligaste är att han får rycka ut till självmordssituationer. 

 – Jag är känd för att prata mycket, men det handlar också om att aktivt lyssna. När man har en förhandlingssituation är det inte bara det dom sägs man ska ta in, det är känslan omkring också, säger Kent Perciwall. 

När larmet går ska Kent Perciwall tillsammans med sin kollega inställa sig inom 45 minuter. Det allra vanligaste larmet handlar om en självmordssitutaion. Då gäller det att läsa av situation och stämning för att sedan börja prata och lyssna. Oftast inser den som mår dåligt att Kent och hans kolloga verkligen bryr sig, att dom vill hjälpa. 

– Tänk er en vanlig söndagkväll hemma, då ringer dom från ledningscentralen att det finns en man i västsverige som mår dåligt. Han har sagt att det inte finns något att leva för längre. Han sitter i en lägenhet på sjättevåningen med fullt av knivar omkring sig. Han hotar med att hoppa eller knivskära sig själv, säger Kent Perciwall.  

– Jag börjar med att presentera mig, jag heter Kent, jag är från polisen, man är rak och ärlig och säger som det är. Jag vill inte att du ska ta livet av dig, säger jag. 

– Vi letar efter krokar att binda upp något på. Hans firma hade gått i konkurs, han började prata om att samhället inte ställer upp, då gäller det att lyssna och haka på. 

Lyckades ni? 

– Ja, efter 3,5 timmes förhandling lyckades vi. Jag sa att hans barn behövde komma in och lägga sig, då fattade han beslutet att slänga bort knivarna och ge upp, säger Kent Perciwall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".