Carema. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Carema. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Byttorpsklint kan tas över av Borås kommun

Centern: Vi är rädda att de förhalar
3:13 min

I Borås kan kommunen komma att ta över driften av Byttorpsklint som idag drivs av ett privat vårdbolag. Alliansen misstänker att de rödgröna förhalat processen.

Det nuvarande avtalet med Vardaga som driver Byttorpsklint löper ut i september och stadsdels Väster föreslår att kommunen tar över driften i längst ett år för att man skall hinna göra en ny upphandling.

– Vi är ju rädda att det är någon typ av förhalning från den rödgröna politikersidan så att man vill dra ut på tiden, det är ju jättetråkigt att det blir så här ovisst för personalen och de boende på Byttorpsklint, säger centerpartisten Kerstin Hermansson.

Alliansen föreslog i höstas att man skulle påbörja en upphandling för Byttorpsklint, men det avslogs av nämnden i stadsdel Väster som då leddes av vänsterpartisten Lennart Andreasson. Anledningen var att budgeten inte var lagd och att Andreasson trodde att man skulle komma till en gemensam överenskommelse.

– Vi hade en överenskommelse förra mandatperioden om att inte påbörja och inte avsluta någon entreprenad. När Alliansen kom med förslaget i november om en upphandling av Byttorpsklint, sa vi nej med hänvisning till uppgörelsen, förklarar Lennart Andreasson.

– Dessutom hade vi inte lagt någon budget i kommunen då, borgarna hade inte presenterat vad de ville göra, vi hade 35 mandat och de hade 29 .

– Jag kunde knappast tänka mig att de skulle manipulera förhandlingssituationen där de räknade med att SD skulle stödja deras budget, det visste vi ingenting om i, därför fanns ingen anledningar att säga ja i november

Socialdemokraten Per Carlsson är den nye ordförande i nämnden, han menar att det inte handlar om förhalning utan om höstens oklara politiska läge.

– Det finns inget tjuv och rackarspel från vår sida i den här frågan, när det gäller beslutet i nästa vecka, det är grundat på rena objektiva förutsättningar, det handlar om att göra en bra upphandling, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".