Rektorn Kenneth Larsson. Foto: Magdalena Brander
Rektorn Kenneth Larsson. Foto: Magdalena Brander
BORÅS

Vill bygga bort trafikfarorna runt Malmen

Rektorn: Kommunen måste ta sitt ansvar
1:47 min

Gatorna runt Montessoriskolan Malmen i Borås är farliga för barnen. Det menar både rektorn och en föräldragrupp som nu sökt tillstånd för att få bygga om.

Trafiksituationen runt Malmen har varit omdiskuterad länge och politiker har tidigare varit där och inspekterat miljön och vägarna runt skolan. Ingenting har hänt.

Ett barn som vi har pratat med är sju år och rädd för alla bilar som rör sig utanför skolan.

– Det känns läskigt ibland när bilarna kommer i full fart. Min mamma brukar alltid vänta, så att hon ser att jag går in i grinden, så hon ser att det inte händer något.

Höga hastigheter
Skolan har ungefär 470 barn som ska in och ut ur skolan varje dag. Avfarten från riksväg 40 där bilar färdas med hög hastighet är ett exempel på en väg där några av eleverna måste passera. 

Läraren Eva Rasin tycker att trafiksituationen för eleverna är allt annat än bra

– Det är ett problem, absolut. Det är mycket bilar och alla bilar kommer samtidigt ungefär. En del barn går ut själva och en del får barn får man hålla hårt i handen. Det finns ingenstans att komma undan bilarna. Det kommer bilar hela tiden, säger Eva Rasin.

Är man orolig?

– Kanske inte så mycket för de här lite mindre eleverna för här hoppas vi verkligen att föräldrarna är med dem. Men som min elev sa, man öppnar dörren och de kliver ut själva och om det kommer en bil. Ja, vi är oroliga.

Rektorn på skolan Kenneth Larsson visar hur trafiksituationen ser ut runt skolan.

– Det är inte frågan om utan när det sker något om vi inte får fart på det här.

Trycker på kommunen
Det har tidigare varit en diskussion om vems ansvar det är att ta i frågan. Rektorn hävdar att att kommunen åtminstone borde ta ett delansvar i den här frågan, och vill inte ta elevernas skolpengar för att åtgärda situationen.

Han hoppas nu att det med den här ansökan om tillstånd på sikt ska leda till en förändring för elevernas säkerhet. 

Gången är nu att först förhoppningsvis få ett "okejande" för att få bygga nya lösningar runt skolan - framför allt en ny vändplan och en cykelväg som leder ända till skolan. Sedan är det att få politikerna att ta sitt ansvar när det kommer till finansieringen av byggandet.

– Det gäller ju Borås kommuns barn och de måste ju ha en säker väg till skolan och det kan de inte föringa. De måste finnas delar i det här projektet som de bör eller ska vara med och finansiera, säger rektor Kenneth Larsson.

Magdalena Brander
magdalena.brander@sverigesradio.se
033-17 75 36

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".