MELODIFESTIVALEN

Tråk-Borås i Melodifestival

1:52 min

Ett skämt i Melodifestivalen fick flera boråsare att reagera. Återigen utmålades Borås som en tråkig plats där det finaste staden har är ett parkeringshus i betong.

Rollfiguren Filippa Bark, som spelas av Sissela Benn, skämtade med värdstaden Örebro under den fjärde melodifestivaltävlingen på lördagen. Deras vattentorn hade enligt Filippa Bark utsetts till ett av Sveriges sju underverk, samtidigt kastade hon in ett skämt om Borås:

– De listade också Borås parkeringshus som Sveriges främsta semesterresmål, sa hon.

Det är inte första gången som Borås används i olika skämt där staden får bli symbol för något tråkigt. Flera Boråsare reagerade framför TV;n och Borås.com twittrade: "Bajsvatten och parkeringshus får personifiera staden idag".

Helena Alcenius är VD för Borås Borås och har under många år arbetat för att bättra på Borås anseende och rykte.

– Vad säger man, jag tror att det är en utopi att vi alla 100 procent av Sverige alltid ska tycka att Borås är den bästa, utan där handlar det om våran egen självkänsla, om att vi håller på att förändas men vi har inte talat om för resten av världen om allt gott som händer i Borås, man blir aldrig klar med sånt här.

Men blir man lite trött?

Jag vet inte om man ska bli trött över sådana saker, det är bara att fortsätta göra bra saker vi har ju kammat till oss i staden  så nästa steg är att jobba vidare och bjuda in folk och visa den förändring som faktiskt skett i Borås, säger Helena Alcenius.

Varför återkommer Borås i sådana här skämt?

– De som jobbar med musik och text så är det lätte att säga, lätt att rimma och då får Borås bli en symbol.

I slutet av skämtet råkade Filippa Bark dessutom blanda ihop en händelse i Örebro och placera den i Borås som så att säga fick ta skit igen:

"Då gick Borås myndigheter ut och sa till folket att de ska koka vattnet innan de drack det, för bajsvatten blir lite godare om man kokar det först", sa Filippa Bark.