MILJÖ

Slamsugare misstänks dumpa avfall

1:38 min

I ett villaområde i Borås plågas de boende av en stank av avföring och diesel. Kommunen misstänker nu att en slamsugningsfirma olovligen dumpar avfall rakt ut i avloppet.

Under flera års tid har grannar till slamsugaren, som har sin verksamhet mitt i ett villaområde i Borås, känt en stank av avföring och diesel från sina egna källaravlopp. Så här berättar en granne om det senaste tillfället.

– Först kände vi en stark lukt ute, det luktade avlopp och dieselolja. Då kände vi inget inomhus men det tog bara några minuter innan det blev en väldig kraftig lukt inne också. Den kom i första hand från avloppsbrunnarna i källaren men steg uppåt i huset sedan, berättar grannen.

Och flera av de andra som bor utmed gatan i villaområdet har liknande erfarenheter. Under flera års tid har det, med ojämna mellanrum, luktat starkt av avlopp och diesel från deras egna källaravlopp.

– Det är så starkt att man inte kan vara i huset just då.

Exakt vad stanken beror på är inte helt klarlagd men kommunen misstänker att slamsugningsfirman kan ha tömt sitt avfall i det vanliga ledningsnätet.

– Vi tror att vi vet vem det är men vi kan ju ha fel, men vi har naturligtvis en uppfattning om vem det är, speciellt med tanke på historiken under alla år som det här har pågått, säger Jonas Edin, chef för miljötillsynen i Borås stad.

Men när P4 Sjuhärad konfronterar mannen som äger slamsugningsfirman med anklagelserna nekar han helt till att ha dumpat avfall.

– Absolut inte! Det här är inget jag kan rå för, det är helt omöjligt.