Lars, Anette och dottern Gintare Mullback. Foto: Melissa Gustafsson.
Lars, Anette och dottern Gintare Mullback. Foto: Melissa Gustafsson.
VÅRGÅRDA

Fristadpar i dramatisk nödlandning

1:33 min

Flygkatastrofen i franska alperna rör upp starka känslor och väcker obehagliga minnen till liv. Anette och Lars Mullback i Fristad var nyligen med om en incident - landningsstället fällde inte ut och planet tvingades att nödlanda.

Det var förra lördagen som Anette och Lars Mullback var på väg hem från Michigan och en jobbresa och mellanlandade i Chicago för att byta plan. Efter ett tag påkallades det i högtalaren att man skulle kolla om landningsstället fungerade. Efter åtta minuter återkom piloten och berättade att måste förbereda för en nödlandning.

– Då blev det en mycket allvarlig ton ombord. Nu var det personalen som bestämde. Förut var de service minded men nu blev de mer bestämda, säger Anette Mullback.

Anette och Lars Mullback fick instruktioner om hur de skulle sitta. De skulle ha armarna upp på stolsryggen framför, huvudet ner emellan benen. Framför allt fick de instruktioner om att de hela tiden skulle andas.

– Vi skulle även be till gud, enligt flygvärdinnans instruktioner. Praise, praise, praise, praise skrek en flygvärdinna ända tills att vi hade landat i gnistorna på marken. Först då blev hon tyst, säger Anette Mullback.

När de hade landat välbehållna, kom kaptenen ut och överöstes med applåder.

Efter det som hänt, skulle ni gå på ett plan igen?

– Ja, om det var viktigt och ett absolut måste. Men jag skulle inte själv välja att flyga, då hade jag tagit bilen eller tåget, säger Anette Mullback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista