Lars Mullback med frun Anette Mullback. Foto: Karin Ivarsson
Lars Mullback med frun Anette Mullback. Foto: Karin Ivarsson
KULTUR

Filmregissören som hittade sin självständighet

Mullback: Magiskt att lära sig att leva på nytt
3:13 min

Filmregissören Lars Mullback föddes med en grav CP-skada som gör att har har svårt att röra sig och prata. Trots det har han spelat in 26 filmer. Men det var inte hemma i Fristad som han hittade självständigheten.

Redan som ung visste Lars att han skulle bli filmregissör. När han var i yngre tonåren sålde han därför jultidningar för att få ihop pengar till en filmkamera.

Nu har han spelat in 26 kortfilmer till tv och en långfilm. Men det finns en som slår dem alla och den spelades in när han flyttade till Ungern 1995. 

– Min största film kom till när jag skulle göra en film om svenska handikapp. Hur bra vården var i Sverige jämfört med Östeuropa, men när jag kom till Ungern upptäckte jag att de hade mycket bättre handikappvård än vi har.

I Ungern genomgick Mullback en speciell behandling, konduktiv pedagogik. Efter att ha varit helt assistentberoende, lärde han sig att äta själv och klä på sig och äta själv. Han förvandlades som 34-åring från totalt beroende till helt självständig.

– I 34 år hade jag fått hjälp att bli handikappad i Sverige. I Ungern fick jag på tre månader hjälp att bli självständig. Att lära sig att leva på nytt var magiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".