Arkivbild från tidigare mästerskap. Heidi Andersson (t.v.) och Fia Reisek med sina medaljer. Foto Göran Hellström.
1 av 2
Arkivbild från tidigare mästerskap. Heidi Andersson (t.v.) och Fia Reisek med sina medaljer. Foto Göran Hellström.
Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
2 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
FRÅN ENSAMHETEN

Ingen knäcker Fia Reisek i armbrytning

3:09 min

Europamästare två år i rad med båda armarna, och världsmästare i vänster arm. Fia Reisek har en imponerande meritlista och en styrka som kommer från hennes uppväxt i den lilla byn Ensamheten.

30-åriga Fia Reisek bor i Sandared där hon arbetar tillsammans med sin man som attributmakare och som grupptränare på Stark hälsa. Men främst bryter hon arm. 

I bagaget har hon ett VM-guld, fyra EM-guld och ett flertal silver och brons. Den största konkurrensen kommer från familjen själv.

– Min kusin Heidi Andersson vann världsmästerskapet förra året i båda armarna. Det var som hennes peak och det bästa man kan åstadkomma, säger hon.

Fia Reisek växte upp i Ensamheten, en liten by i Storumans kommun i Lappland. Allt hade sin början när tre bröder, däribland hennes pappa, flyttade till den lilla byn för länge sedan.

– Skogsarbetare ska alltid mäta krafterna på ett eller annat sätt och det var lite så det började. Armbrytning kan ju alla så när det var paus i skogen så bröt mina farbröder och min pappa arm, säger hon och fortsätter,

– De byggde ett bord och började träna i vår ladugård. Jag var ju sju år och det var jättespännande och sedan dess har jag tävlat.

Av byns 16 invånare är tre världsmästare i armbrytning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista