HÄLSA

Unga fötter behöver också kärlek

Många tonåringar prioriterar moderiktighet framför fotriktighet. Och trånga skor och tunna sulor kan ge upphov till en rad vanliga fotproblem.

Tonåringars fötter står i fokus under årets fothälsodag, som infaller den 5 maj. Sveriges fotterapeuter lyfter fram nageltrång, förhårdnader, vårtor och hudsvamp som vanliga problem hos tonårsfoten.

Trånga ballerinaskor, som måste sitta åt lite extra då de saknar knäppning, och skor med tunna sulor är särskilt påfrestande för fötter som dagligen trampar asfalt, enligt Paula Goldea, fotterapeut och initiativtagare till fothälsodagen i Sverige.

En annan bov i dramat är bristande hygien.

– Det är viktigt att tvätta fötterna med tvål, torka dem noggrant och helst smörja in dem, säger Paula Goldea.

För att undvika nageltrång är det, förutom val av bra skor, viktigt att inte lämna någon vass kant då man klipper naglarna.

Hudsvamp frodas hos fötter som tillbringar hela dagen i svettiga skor och strumpor. Ett sätt att minska fukten är att använda strumpor av silke eller bambu, tipsar fotterapeuten Carola Petrini Schriwer, som dock inte vill använda för många pekpinnar.

– Du kommer ändå aldrig få på en ungdom en ortopedisk sko, säger hon. 

Fotvård

  • Fotvårtor sprids lätt i fuktiga, offentliga miljöer som badhus ochomklädningsrum och är svåra att undvika. Men smittrisken kan minskas genomanvändandet av badtofflor.

  • Ta hjälp av en fotfil och fila förhårdnaderna efter duschen. Köp skor somsitter bra - de ska varken skava eller vara för trånga. 

  • Försök inte själv skära bort förhårdnaden utan besök i stället en fotterapeutför att få hjälp att ta bort den. 

  • Använd inte heller liktornsplåster. Plåstren kan skada den friska huden runtomkring förhårdnaden och de flesta plåstren luckrar inte heller upp helaliktornen. 

Källa: Sveriges fotterapeuter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista