HÄLSA

Så här springer du med barnvagn

2:52 min

Erik Wickström, skidåkare från Ulricehamn, är en av de som hakat på trenden att springa med barnvagn. Han tog med sin dotter Astrid och sin löpvagn in i studion för att snacka träning och barn.

De syns överallt. Hurtiga män och kvinnor som tagit med sitt barn ut på en löparrunda i vagnen. 

Skidåkaren Erik Wickström brukar springa med dottern Astrid, tre år, i vagnen och i morse tog de sig ända från Lundaskog till Borås för egen maskin.

– Det blir en sträcka på ungefär fem kilometer som vi har sprungit, men det gick fint, säger han.

Vad behöver man tänka på om man vill träna på det här sättet?

– Det gäller att framförallt tänka på barnets bästa och vad de uppskattar. Att ha rätt kläder på barnet är ett bra tips, säger han och fortsätter,

– Med Astrid har det alltid gått bra. Hon uppskattar att titta på naturen, säger han.

Vad ska man tänka på när man springer med vagn med tre hjul?

– Grusvägar är bra att springa på. Man kan tänka på att ha lagom luft i däcken så att det inte blir för studsigt för barnet i vagnen. Även om det är lättare för föräldern att springa med mycket luft då det går snabbare, men för barnet är det ju roligare om det är lite dämpning. 

 Att springa med vagn har tydliga fördelar enligt Erik. 

– Jag har blivit otroligt stark i benen. Man får ta i extra mycket i backarna och det märks att man har vagnen med sig, säger han.

Värt att notera är att alla barnvagnar inte är lämpliga för att jogga med - kolla noga med affären innan du bestämmer dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista