Fötter. Foto: Janerik Henriksson/TT.
1 av 2
Fötter. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Anita Ahlqvist, medicinsk fotterapeut i Borås. Foto: Ronja Ikatti.
2 av 2
Anita Ahlqvist, medicinsk fotterapeut i Borås. Foto: Ronja Ikatti.
FOTHÄLSODAGEN

Ta hand om fötterna - de bär dig framåt

1:28 min

Liktornar, vårtor, nageltrång - i dag ska den nationella Fothälsodagen få oss att ta lite extra hand om våra fötter. Här är några tips från en riktig expert.

Anita Ahlqvist i Borås har varit medicinsk fotterapeut i 42 år och har full koll på hur man sköter om sina fötter på bästa sätt. Det vanligaste är att patienterna söker vård för liktornar, vårtor, nageltrång och förhårdnader.

Många skäms
Oftast kommer patienterna först efter att de fått problem med fötterna, och för vissa kan det ta lång tid innan man söker vård.

– Jag tror att många skäms för sina fötter. När patienter kommer så säger de "Det här är nog det värsta du har sett". Så är det inte, jag har jobbat så många år så jag har sett allt, säger Anita Ahlqvist, medicinsk fotterapeut i Borås.

Tonårsfoten - årets tema
Det är för elfte året i rad om förbundet Sveriges Fotterapeuter anordnar Fothälsodagen. Årets tema är tonårsfötter för att få ungdomarna att börja ta hand om sina fötter så tidigt som möjligt.

– Fötter är något som vi glömmer bort och att de ska skötas. Varje dag ska man tvätta fötterna, smörja, torka torrt mellan tårna och naturligtvis använda bra skor, säger Anita Ahlqvist, medicinsk fotterapeut i Borås.

För den som inte söker vård och tar hand om sina fötter på rätt sätt kan det uppstå konsekvenser, som till mesta dels inte bara stannar vid fötterna.

– Har du ont i fötterna så går du fel och går du fel så påverkas knäna, höfterna och ryggen. Det är alltså inte bara fötterna som mår dåligt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista