Ida Johansson Foto: Magdalena Brander/SR
Ida Johansson Foto: Magdalena Brander/SR
HERRLJUNGA

Ida fick enkelt utskrivet narkotikaklassad medicin

Ida: Läkaren brassade bara på med lite mediciner
3:30 min

Igår rapporterade vi att Boråsare äter mycket sömnmedicin. Ett annat läkemedel som förskrivs mer i vår region är narkotikaklassad medicin. Ida fick, utan att hon bad om det, narkotikaklassad medicin när hon blev sjuk.

Ida Johansson fick 2010 panikångest, och fick då av Herrljunga Vårdcentral utskrivet narkotikaklassad lugnande medicin utan att hon bad om det.

– Jag kom ihåg första gången jag tog lugnande så hade jag min pappa på besök. Det var riktigt läskigt. Jag hade spagettiarmar och det var som jag gick i slow-motion, säger Ida Johansson.

Under 2014 skrev läkare i riket ut 3865 så kallade definierade dygnsdoser, per tusen invånare av narkotikaklassade lugnande. Här ligger samtliga Sjuhäradskommuner och Borås högre, med 4172 respektive 4519. Trots att man över tid, totalt sett kan se en liten minskning av förskrivningen. 

Ida Johansson hade fått utskrivet medicinen för panikångest. Hon fick samtidigt utskrivet en antidepressiv medicin som skulle lindra ångesten.

– Då kände jag lite som att läkaren brassade bara på med lite mediciner. Det var inte så att jag bad om extra lugnande utan jag var mer beredd på en tablett som jag kunde ta dagligen för att bli bättre.

Ida fick panikångest precis i samband med att hon hade fått ett nytt jobb som förskollärare. Hon beskriver det som att det var som att sitta i en karusell. Hon fick också svårt att andas. Hon kände att hon behövde hjälp och tog kontakt med vårdcentralen i Herrljunga. Vid första läkarbesöket blev hon alltså erbjuden ett narkotikaklassat läkemedel.

– Vid tillfället tyckte jag att det var bra, för det behövdes. Men sedan kunde jag känna att jag använde det när jag inte behövde det också. Men sedan när pillerburken var slut, så krävde jag inte mer. Men jag hade kunnat få mer om jag hade velat.

Utöver panikångesten har Ida Johansson alltid haft svårt att sova. Sömnproblemen förvärrades under gymnasietiden. Då åt hon under en kort period en sömnmedicin.

– När jag kom in första gången kanske man skulle kolla lite mer varför jag hade svårt att sova. Istället för, "här har du en tablett, varsågod och sov".

Var det svårt att få sömnmedicinen?

– Nej, det var bara gå in och säga: "hej, jag kan inte sova, här har du en tablett" ungefär.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med distriktsläkaren och verksamhetschefen Gudrun Greim på Fristad vårdcentral. Hon säger att det inte är medicinskt försvarbart att skriva ut så mycket narkotikaklassad medicin till någon som söker första gången.

Hör Claes Ridderbjelke, som arbetar med att minska förskrivningarna i Västra Götaland, svara på varför förskrivningarna i regionen är så högt. Länk längst ner i artikeln. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".