Filip Sturesson är ett undantag och tränar istället flera gånger i veckan. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
Filip Sturesson är ett undantag och tränar istället flera gånger i veckan. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
UNG HÄLSA

Pojkar allt mer stillasittande

1:31 min

Pojkar rör på sig allt mindre visar en ny studie. Orsaken verkar vara att den nya tekniken lockar mer än fysiska aktiviteter.

Pojkar i åldern 11-13 år verkar få allt svårare resa sig från soffan eller datorn. Enligt en studie som Göteborg Universitet tillsammans Linnéuniversitetet ligger bakom har pojkar minskat sin fysiska aktivitet med en fjärdedel på tretton år. Anders Raustorp på Göteborgs Universitet pratar om en "smartphone-effekt".

Gustav Öman går i sexan och varvar gärna tid framför surfplattan med träning. Ha tränar två gånger i veckan men det blir också många stunder framför skärmen.

– Man är med kompisar istället, sitter inne och spelar eller något. Men mina kompisar är nog de som sitter inne och spelar mest, säger han.

Forskare är bekymrade över trenden som mest gäller pojkar. För flickorna har inte slutat röra på sig i samma utsträckning och är heller inte överviktiga lika ofta.

Men det finns också undantag från reglerna. Filip Sturesson som är 11 år är en sådan.

– Jag tränar fotboll tre gånger i veckan, har match en gång i veckan och tränar cross fit. Jag är hellre ute med kompisar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista