Kvinna i regnoväder. Foto: Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.

SMHI: Rekorddåligt väder i maj

1:15 min

Tycker du vädret i maj varit det kallaste och blötaste på länge? Då har du rätt. Maj månad var enligt SVT den kallaste sen 1962.

I flera delar av landet har det slagits regnrekord. Enligt SMHI ser det dåliga vädret ut att hålla i sig även de kommande veckorna.

– Framförallt dagstemperaturerna har varit riktigt usla. Vi har hittills inte haft det varmare än 22,0 grader och det var redan i april. Står det sig även i morgon, vilket allt tyder på,  kommer det vara det sämsta säsongshögsta så långt fram på säsongen sedan 1877, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Årets varmaste dag var den 20 april i Arvika och i maj månad var toppnoteringen 21,4 grader i Kristianstad den 12 maj. I Sveriges två största städer har det dessutom slagits regnrekord.

– Det har varit rekord på flera ställen, både Stockholm och Göteborg har haft regnrekord för maj och även ytterligare stationer i nordöstra Norrland, Happaranda och Pajala till exempel, har också haft majrekord, säger Sverker Hellström.

Finns det någon del av landet där vädret varit bättre än normalt?

– Medeltemperaturen varit över det normala längs ostkusten och det beror på att havsvattnet har varit förhållandevis varmt eller snarare lite nerkylt tack vare den milda vintern, säger Sverker Hellström.

Vad beror det här dåliga vädret på?

– Vi har bara fått in sval luft, lågtryck och regnområden. Varmluften finns på andra ställen, till exempel var det rekordvarmt i Spanien och Portugal i början av maj. Det har även varit en kraftig värmebölja i Indien, det är också väldigt varmt över Ryssland och Centralasien, säger Sverker Hellström.

Hur blir det framöver?

– Vissa dagar blir det rätt skapligt men den här riktiga införseln av riktigt sommarvarm luft den ser vi inte en tillstymmelse till egentligen, avslutar Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista