Polismyndigheten bryter avtal om ingångslöner

1:32 min

För ett år sedan kom polisfack och arbetsgivare överens om en ingångslön för poliser på 24 500 kronor. Men alla nya polisen i Västra Götaland får inte så mycket trots överenskommelsen.

Massiva protester pågick förra året från poliser i hela landet. Man protesterade mot låga löner. Då kom facket, Polisförbundet, och arbetsgivaren, då Rikspolisstyrelsen, överens om en ingångslön på 24 500 kronor.

Men alla polisen i Västra Götaland får inte den ingångslönen. Poliser som utbildats i bland annat Skaraborg får lägre lön. En polis har fått 23 800 kronor. Detta har skett utan att polisen fått ha något lönesamtal eller en dialog med sin lönesättare, enligt Polisförbundet.

– Det känns som ett stort svek från arbetsgivaren och jag tycker det känns som ett slag i ansiktet, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson, ordförande i Polisförbundet Skaraborg.

Enligt facket bedömer man inte över huvud taget hur de nya poliserna utfört sin aspirantutbildning när lönen sätts. En polis som gjort bra ifrån sig på praktiken kan ändå få lägre lön än någon som knappt klarat den.

Beskedet kom i förra veckan. Yvonne Kärnheim Bengtsson tycker att det liknar det mycket kritiserade systemet med ABC-poliser som slopades förra året. Där bedömdes poliser individuellt och fick en lön som motsvarade om de var bra, bättre eller bäst - ungefär som bedömningen för de dryga 30 poliser som utbildats i Västa götaland i år ser ut.

– Det här är ett liknande sätt, man lovade att man inte skulle göra om det misstaget en gång till och det känns som man gjort precis samma sak igen, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson.

P4 Skaraborg har sökt representanter för arbetsgivaren i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista