MARK/SYRIEN

Gåta hur Mark-flickan kom till krigets Syrien

1:43 min

Hon var internationellt efterlyst och saknade pass. Att den 15-åriga flickan från Mark kunde dyka upp mitt i krigets Syrien blev en smärre chock för chefen på socialförvaltningen.

– Man vet egentligen väldigt lite. Vi vet att hon har tagit kontakt från Syrien. Vi har fått informationen från polisen att hon är påträffad där, säger Henry Freij som är tillförordnad socialchef i Marks kommun.

Flickan är enligt Henry Freij 15 år och gravid. Hon är hemmahörande i Marks kommun. Flickan har sedan två veckor tillbaka varit efterlyst, men har nu påträffats i Syrien i staden Homs, dit hon tagit sig tillsammans med sin pojkvän. Flickan tog för ett par dagar sedan kontakt med sina biologiska föräldrar. Enligt Henry Freij har flickan ångrat sig, och vill hem. 

– Enligt de uppgifter som vi har, och som vi kände till när hon efterlystes, så har hon inget pass. Likväl har hon kunnat ta sig till Syrien. Vi vet inte hur länge planerna på att åka till Syrien har funnits. De kan ha uppkommit väldigt snabbt, i samband med att flickan avvek. 

Har ni haft någon kontakt med flickan sedan innan?

– Hon är känd hos oss på socialförvaltningen, så mycket kan jag säga.

Vad har Marks kommun för ansvar?

– Tyvärr kan vi inte göra något i nuläget. UD har ingen personal i Syrien, då det är inbördeskrig. Det är svårt att överhuvudtaget göra något, säger Henry Freij och fortsätter:

– Det är ju om den syriska regeringens polis träffar på henne, vilket just nu inte är sannolikt, och om det kan hända något den vägen. Ärligt talat, vi vet vad vi kan vänta oss av den närmaste framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista