BORÅS

Vill bygga en park och bostäder på busstorget

1:40 min

Busstorget framtid ska diskuteras i höst. Göteborgsföretaget Jagaren vill göra om torget till en park med bostäder.

Södra torgets vara eller inte vara som busstorg har diskuterats i flera år, men än har politiker och tjänstemän i Borås inte kommit till skott med något beslut att flytta bussarna.

Vill bygga bostäder
För några år sedan föreslog Moderaterna att bussarna flyttas och torget bebyggs med bostäder istället.

Och nu ger sig Göteborgsbaserade fastighetsutvecklingsföretaget Jagaren in i leken. Företaget ser Borås som "en spännande stad med en intressant utveckling" och har ansökt om att få bygga bostäder på flera tomter på Norrmalm. 

I ansökan finns också det något spektakulära förslaget att anlägga en park på Södra torget och bygga lägre bostadshus där, samt att ersätta kiosken i ena hörnet av torget med ett höghus. Ett höghus där skulle bilda en treenighet med höghuset på Druvefors och den planerade Pallas-skrapan.

Förtegen om planerna
Företagets vd Ulf Klevbrant vill inte uttala sig om planerna än eftersom det bara handlar om ett förslag i ett mycket tidigt skede. Men de bussresenärer som P4 Sjuhärad pratar med vill helst att Södra torget fortsätter som busstorg.

– Jag tycker det är bra som det är, säger Åke Lindvall.

Kjell Classon (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden är skeptisk till ett höghus vid torget.

– Jag gillar i och för sig höghus men jag tror inte det passar där, då det är ganska låg bebyggelse runt torget.

Boråsarna får säga sitt
I oktober ska frågan om busstorgets framtid upp till diskussion igen. Kommunalrådet Ulf Olsson (S) säger att boråsarna ska få möjlighet att säga sitt genom medborgardialog.

– Jag vill nog ha någon form av torgkaraktär kvar på platsen, hur man ska flytta bussarna, om man ska det är inte okomplicerat hur man än gör. Men att sälja Södra torget, det kommer vi aldrig att göra, säger Ulf Olsson.

Att göra om Allégatan till bussgata med hållplatser längs vägen eller att flytta bussarna till Resecentrum har också diskuterats, det sistnämnda är något som skulle passa Inger som kommit med tåg till Borås.

– För min del det ju bra, då kan jag åka direkt därifrån och upp till sjukhuset, för det är dit jag åker när jag åker till Borås.

Beslut i december
Målet med höstens diskussion, om bussarnas framtid, är att kunna fatta ett så kallat inriktningsbeslut i december.

– Men beslutet kanske blir att Södra torget är bästa platsen för bussarna även i framtiden, säger Ulf Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista