VÅRGÅRDA

Vårbergskolan öppnar inte i höst

1:42 min

Vårbergskolan i Vårgårda är inte bara stängd för sommarlov. Fukt och mögel håller skolan stängd och i höst får eleverna undervisning i baracker.

Redan hösten 2011 utrymdes skolan på grund av att förhöjda halter av mögelsporer hittades i lokalerna på Vårbergskolan. I år var det dags igen och symtomen var på ögon, näsa och hals. Man kunde uppleva att det kliades i halsen och på kroppen.

Nu har alltså en grundlig undersökning startats av Anticimex som ska ge kommunen en helhetsbedömning av problemet. 

– Det är ett uppdrag vi gett till Anticimex för att ta reda på vad det är för problematik i lokalerna som gör att personal och elever får dessa allergiska reaktionerna, säger Carina Bergh, utbildningschef i Vårgårda kommun.

Resultatet ska komma under vecka 32 och efter det kan de bedöma vad som kommer hända med lokalerna i framtiden.

Till hösten kommer skolverksamheten att fortsätta i andra lokaler. Förskoleklassen, årskurs 1 och fritidsverksamheten kommer fortsätta bedriva sin verksamhet i moduler som finns uppställda vid Vårbergskolan. Årskurs 2-6 kommer fortsätta att befinna sig på högstadieskolan Gullhögskolan som ligger i närheten.

Enligt Carina Bergh har föräldrarna och barn på skolan inte klagat allt för mycket på detta.

– Det har gått förvånadsvärt bra, nu har vi turen att ha en högstadieskola i kommunen som är byggd för cirka 530 elever och vi har sammanlagt 340 elever. Så vi har kapacitet som har gjort att det gått så smidigt att kunna flytta över eleverna relativt snabbt.

Vad som händer med lokalerna på Vårbergskolan bestäms när Anticimex kommit fram till ett resultat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista