BORÅS

Expert: Simkunnighet är färskvara

1:33 min

Även om man en gång har lärt sig att simma är det minst lika viktigt att upprätthålla sina simkunnigheter. Simning är färskvara som kräver övning för att bevara färdigheten, menar simläraren Hans Johansson.

– Vuxna har en tendens att ha en liten övertro på sin simning eftersom de lärde sig simma när de var små. Man tror att man har simork och fortfarande kan simma både långt och länge, säger Hans Johansson.

– Förra året när vi hade det så varmt och fint väder så simmade man oftast alldeles för långt ut, vilket också gjorde att man inte orkade simma tillbaka. Den dominerande drunkningsstatistiken ligger på män mellan 45 och 50 år. 

Enligt Svenska Livräddningssällskapet innebär simkunnighet att man ska klara av att trilla ner i vattnet, för att sedan komma upp till ytan igen och sedan kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Klarar man inte det kan vuxensimskola vara till stor hjälp, menar Hans Johansson.

– Vuxensimskolor finns också på våra anläggningar där vi försöker få folk att komma och anmäla sig, men det är nog också lite förknippat med pinsamhet att som vuxen inte kunna simma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista