BORÅS

Ulliga pandasyskon nytillskott på djurparken

1:31 min

Små, söta och alldeles, alldeles nya. Borås Djurpark har fått tillökning - med tre röda pandor.

Ping och Shifu. Så heter det stolta föräldraparet till tre välmående ungar.

– Jag själv var ledig och blev uppringd av en kollega lördagen den 27:e juni på morgonen och vi hade precis fått besked från djurvårdarna om att det hade kommit pandaungar. Så det kom ju som en liten överraskning, säger Daniel Roth, zoolog på Borås djurpark.

Pandorna har funnits i parken i några år - men det här är första gången som de får ungar, och givetvis är det lite nervöst bland personalen.

– Lite nervöst att det var enda upp till tre ungar. Det bästa hade varit om det bara var två stycken eftersom det är en ny mamma, vilket skulle gjort det enklare att sköta.

Härstammar från Himalaya
På senare tid har fler rapporter om nyfödda pandaungar i svenska djurparker rapporterats. Förklaringen till det är att Sveriges klimat påminner mer om Himalayas sluttningar - där arten härstammar från - än i exempelvis nedre delarna av Europa.

Därför blev det några spända dagar när den riktiga högsommarvärmen drog in över landet i slutet av förra veckan. Men Ping klarade uppgiften galant och flyttade de små till en kallare plats.

Vill inte störa pandaungarna
Bilden på småpandorna, som publicerats av Borås Djurpark, är förvisso en smula suddiga - men förklaras av att personalen försöker att störa de nyfödda så lite som möjligt den första tiden.

Nu väntas några månader av nära umgänge mellan mor och ungar innan familjen kan ses av intresserade besökare.

Vad ungarna ska heta är ännu inte bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista