Fibisox fiberförening. FOTO: Eric Porali
1 av 3
Fibisox fiberförening. FOTO: Eric Porali
Fiber i Istorp och Öxnevalla. FOTO: Eric Porali
2 av 3
Fiber i Istorp och Öxnevalla. FOTO: Eric Porali
Jesper Wasling bredbandsombudsman i Mark. FOTO Eric Porali
3 av 3
Jesper Wasling bredbandsombudsman i Mark. FOTO Eric Porali
MARK

Fiberförening vill få hjälp från kommunen

Bredbandsombudsman: Det är deras ansvar
5:31 min

Fiberföreningen för Istorp och Öxnevalla i Marks kommun upplever att det är svårt att värva medlemmar. Nu tycker föreningen att kommunen borde hjälpa till med att informera invånarna om fiber.

2020 ska 90 procent av de boende i Mark ha möjlighet att koppla upp sig via fiber, enligt kommunfullmäktige. Jesper Wasling är bredbandsombudsman på kommunen och menar att det inte är kommunens uppgift att hjälpa föreningarna att få ett ökat medlemsantal.

– Det är ju egentligen fiberföreningens ansvar att ta kontakt med sina potentiella medlemmar enligt de bidragsregler som gäller. Vi har inte resurserna att bedriva annonskampanjer och göra utskick för att informera invånarna, säger Jesper Wasling.

Sven Fogelberg som är ordförande för nämna fiberförening säger att man har ungefär 200 personer som inte ens svarat på deras utskick.

– Om kommunen kunde bidra på något sätt så att vi når dem så hade det varit värdefullt, säger Sven Fogelberg.  

Om några år läggs kopparnätet ned och då kommer informationen skickas trådlöst via master eller via fiber. Fibertråden skickar information genom ljus och eftersom ljus kan nå en hastighet på 300 000 kilometer i timman i vakuum så är potentialen för fibern överlägsen det trådlösa alternativet.

– Fibern är mest till för våra mobila enheter så som telefonen. Den ska mest ses som ett komplement, säger Jesper Wasling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".