VÅRD/HÄLSA

Kräver bättre vård för dold kvinnosjukdom

1:40 min

Ungefär 200 000 kvinnor i Sverige lider i det tysta av kvinnosjukdomen endometrios. En nationell namninsamling kräver nu att vården förbättras.

I veckan lämnades över 20 000 underskrifter över till hälso-och sjukvårdsministern Gabriel Wikström.
Med bunten följde krav på bättre vård för endometrios - en sjukdom som uppskattningsvis 200 000 kvinnor i Sverige lider av. Ändå råder det stor okunskap, bland annat inom vården.

Endometrios resulterar bland annat i att man kan ha en svår smärta vid mens, men man kan också ha ont vid andra tillfällen.

Maria Henrikssons bor i Stockholm. Som en del i hennes examensarbete startade hon en namninsamling. Hon kräver att det ska komma nationella riktlinjer i vården för endometriospatienter.

– Det har varit jättemånga som tycker att det har varit ett viktigt arbete och jättebra att lyfta den här frågan, säger initiativtagaren Maria Henriksson och fortsätter:

– Det handlar inte bara om endometrios. Det handlar om kvinnoperspektivet, om jämställdhet och menstabu. Det ligger så många lager på.

Maria Henriksson menar att många kvinnor missförstås i vården. Kvinnor med endometrios får höra att de inte kan ha så ont vid ung ålder, och att det gör ont att ha mens. Sjukvården missar att det är endometrios.

– Det är så många som inte blir tagna på allvar inom vården.

Med insamlingen kräver Maria Henriksson, i samarbete med nätverk och organisationer som jobbar för endometrios, att endometrios ska ingå i sexualundervisningen i skolan för att öka kunskapen. Man kräver också att forskningsanslagen ska öka för att göra vården bättre.

De insamlade namnen, som blev över 20 000, lämnades i veckan över till hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Socialstyrelsen fick i våras uppdraget att närmare undersöka vilka behoven är och vilka insatser som skulle kunna förbättra vården för patienter med endometrios. Gabriel Wikström har i nuläget inte kunna lova något.

– Det är väl mer att de kommer följa upp utredningen och se vad Socialstyrelsen kommer fram till. Men han var glad över att vi lyfte den här frågan och tryckte verkligen på behovet av ökad kunskap, säger Maria Henriksson.


Fakta:

Allmänt
Livmoderns innersta skikt består av en slemhinna som i varje menscykel byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas eller fäster stöts slemhinnan ut genom slidan i form av en blödning, mens.

Ibland finns livmoderslemhinna på andra ställen än insidan av livmodern och kallas då för endometrios. Även livmoderslemhinna utanför livmodern blöder vid mens och orsakar då en inflammation. Det är vanligt att man får väldigt ont, särskilt när man har mens men även vid andra tillfällen. En del får inga besvär alls.

Oftast får man endometrios på äggstockarna eller i bukhinnan, men man kan också få det på andra ställen. Endometrios kan ibland leda till att man får svårt att bli gravid.

Ungefär en av tio kvinnor får endometrios. Man kan inte bli av med sjukdomen men i vissa perioder har man mindre eller inga besvär.

Symtom:
Förutom ont vid mens är det vanligt att man får smärta som sitter som ett band över bäckenet och som kan stråla ut i korsryggen eller benen. Man kan också få ont när man bajsar, kissar eller har samlag.

Behandling:
Smärtan kan lindras genom olika behandlingar. Man kan få läkemedel som innehåller olika hormoner för att minska besvären av endometrios. Om man har ont kan man också behöva ta smärtlindrande läkemedel. Ibland behöver man opereras.

När ska man söka vård?
Om man misstänker att man har endometrios ska man kontakta en en gynekolog eller en vårdcentral.

Källa: 1177