BORÅS

Endometrios - en plåga få känner till

1:47 min

Malin Aktin är en av runt 200 000 kvinnor i Sverige som lider av den smått okända sjukdomen endometrios. Anfallen kommer plötsligt och smärtan kan vara outhärdlig.

– Det kommer som plötsliga menssmärtor, som att någon vrider om en äggstock. Jag vill ligga på golvet och bara skrika. Det kan komma jättefort. Efter 20 minuter kan jag vara på väg till akuten, säger Malin Aktin och fortsätter: 

– Jag kan ha menssmärtor varje dag i flera veckor, så det är inte alltid jag behöver åka in.

Malin Aktin har kvinnosjukdomen endometrios som ungefär 200 000 kvinnor i Sverige har. Igår tog vi upp att en namninsamling gjorts där man kräver bättre vård för dessa kvinnor.

Malin har sökt vård sedan hon var 16 år. Först vid 29 års ålder så fick hon sin diagnos. Idag är Malin 34 år.

För endometriosen har Malin provat en rad olika mediciner och behandlingar, men har inte blivit hjälpt. Malin har dessutom blivit opererad sju gånger.

– Jag har fått lära mig att leva med det. För det finns inget specifikt att göra. Jag kan inte räkna de gångerna som jag har legat inne. 

Idag äter Malin smärtstillande varje dag för endometriosen. Det händer fortfarande att hon får åka in akut trots att besöken har minskat betydligt.

Malin är nöjd med den vård som hon har idag på Södra Älvsborgs sjukhus och Fristad vårdcentral, men det har varit en kamp.

I början tyckte Malin att hon inte alltid blev så bra bemött, det var diffust vad som var fel på henne.

– Det blev taget som menssmärtor och att "du är kvinna, det kan vara så". Men jag accepterade inte det, för mina kvinnliga kompisar hade det inte så. 

Efter att hon fick diagnosen 2011 blev det bättre.

– Läkarna försöker att göra sitt bästa. Men eftersom det inte finns så mycket forskning, så går det inte att göra så mycket. Det behövs forskas mer så att alla tjejer får bättre vård.