TRANEMO

Tranemo tappar flest invånare i Sjuhärad

3:21 min

Befolkningen i Tranemo kommun har minskat med 67 personer det första halvåret 2015. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.

Lyssna på Tranemo kommuns kommentar – längst ner i artikeln.

Enligt den senaste befolkningsstatistiken från SCB är det tre kommuner i Sjuhäradsområdet som sett en minskning av sin befolkning under det första halvåret i år.
I Marks kommun har befolkningen minskat med 15 personer, i Herrljunga med 17 och i Tranemo med 67.

– Det finns inte så mycket att göra här, varken aktiviteter eller jobb, säger Joel Stone 17 år som bor i Tranemo kommun.

– Jag kommer inte att stanna kvar här.

På kommunen tror man att befolkningsminskningen främst beror på ungdomar som söker sig till större städer.

– Antingen är det utbildning, jobb eller det större utbudet som finns i städer som lockar, säger Anna-Clara Ringnes som är funktionschef på Tranemo kommun.

Gert Kleiber har bott i Tranemo kommun i 31 år och flyttade till kommunen för kärlekens skull. Han tror att det finns mycket man kan göra för att locka folk till bygden.

– En bra sak är att satsa på kultur, säger Gert Kleiber.

– En annan sak, som jag verkligen hoppas på, är att vi får fiberkabel. En bra internetuppkoppling tror jag skulle få fler att vilja flytta hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista