FREDAGSINTERVJUN 21/8-15

Shahrzad slog bakterien - gör triathlon utan ben

12 min

Hon överlevde mördarbakterien men fick amputera båda underbenen. På söndag går 32-åriga Shahrzad Kiavash i mål i Stockholm triathlon på proteser.

Fler och fler blir varse om historien om Shahrzad Kiavash. Hur hon under ett träningspass 2012 kollapsade efter att ha drabbats av en bakterie som slog ut organ efter organ och näst intill höll på att kosta henne livet. Hur hon tvingades amputera båda underbenen och hur hon några år senare fann livslust igen i träning i allmänhet och triathlonen i synnerhet.

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan triathlon. Det gav mig ett syfte och ett mål och strävan att fortsätta. För mig var det skillnaden mellan att vilja leva och dö.

För ett snart ett år sedan så satte Shahrzad upp ett mål. Hon skulle inte bara komma tillbaka och börja leva. Hon skulle anta en anta en av de mest fysiska utmaningarna som finns. Hon skulle trotsa oddsen och genomföra en av de mest krävande tävlingarna när hon nu på söndag ställer upp i Stockholm triahthlon. Med hjälp av proteser.

P4 Sjuhärad fick hänga med under säsongens kanske viktigaste träningspass när Shahrzad genrepade vid Almenäs i Borås.

– Jag kommer säkert gråta när jag går i mål, säger hon. Jag kommer nog vara stolt och tacksam för att det här har varit möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista