Taxi Borås lämnade tioåring ensam mitt i stan

1:45 min

Vanessa, 10, har speciella behov och därför taxi mellan skolan och fritids. Men igår släppte Taxi Borås av henne ensam mitt i stan istället, utan varken nycklar eller någon hemma.

– Det kunde ha hänt vad som helst, jag förstår inte logiken hos taxichauffören, han borde ringt mig, säger Vanessas mamma Persida Antic-Turkmanovic.

Vad var du rädd skulle hända?

– Att hon skulle bli bortförd, hon hittar ju inte till mitt jobb, hon har inga hemnycklar och ingen mobil, fortsätter Vanessas mamma.

Det var igår eftermiddag som Taxi Borås skulle kört Vanessa från skolan på Regementet till fritids på Engelbreksskolan. Vanessa har både epilepsi och talsvårigheter och svårt att uttrycka sig och går också i en så kallad kommunikationsklass.

Men istället för att köra till fritids släppte taxichauffören av Vanessa ensam hemma vid bostaden, mitt i stan, utan varken nycklar in eller mobiltelefon. Vanessas faster, som jobbar i närheten, såg hur taxichauffören lämnade över skolväskan till Vanessa och körde iväg.

– Okej att taxi missat att hon skulle till fritids men chauffören kan ju inte lämna henne på gatan, en tioåring som skriker och inte kan göra sig förstådd, säger mamman Persida.

Sven-Erik Neergaard-Möller är vd för Taxi Borås. Han beklagar det som hänt och säger att han ännu inte hunnit prata med taxichauffören för att ta reda på varför han

– Normalt sett lämnar vi inte någon, när det gäller skolbarn vet vi att de är i en utsatt position, därför försöker vi alltid lämna över dem till någon som möter.

Enligt Neergaard-Möller har taxibolaget noggrann information om alla man kör. Den informationen kommer, enligt Neergaard-Möller, från vårdnadshavarna. I informationen som gällde gårdagen stod det att Vanessa skulle köras hem, hur det blev så och vem som gjort fel, kan han dock inte svara på i nuläget.

Men borde inte taxichauffören reagerat på det då, istället för att lämna en tioåring ensam mitt i stan?

– Jo, och därför måste vi prata med chauffören, självklart borde man reagerat på det, säger Sven-Erik Neergaard-Möller.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista