HERRLJUNGA

Hemtjänst ersätts av övervakningskameror

1:27 min

Hemtjänsten stöps om. 10 tjänster försvinner, och istället för hembesök ska man kunna hålla koll på de äldre via övervakningskameror och telefonsamtal.

Vad tycker du om nyordningen? Kommentera nyheten här.

– Vi tror att det i längden kan leda till ett lugnare arbetstempo, säger Lennart Ottosson ordförande i socialnämnden i Herrljunga kommun.

I tisdags klubbade socialnämnden i Herrljunga igenom beslutet att införa ytterligare en variant av hemtjänst. Istället för att personalen åker ut till vårdtagarna ska man ha koll på dem via telefonsamtal och övervakningskameror.

– Vi vill effektivisera verksamheten, inte ta bort tillsynen helt, utan bara utföra den i andra former, säger Lennart Ottosson.

I samband med de reformen vill kommunen även skära ner personalstyrkan med tio årsarbetare. Något man gör genom att inte anställa någon ny till hemtjänsten.

– De kommer att uppleva att vi ökar stressen ytterligare, men vi måste alla hjälpas åt för att få upp effektiviteten, säger Lennart Ottosson.

Kan du sätta dig in i hemtjänstpersonalens situation?

– Självklart. Förändringar väcker alltid oro innan man har sett resultatet och vad det innebär i verkligheten, säger Lennart Ottosson.

Tillsyn via telefonsamtal och övervakningskamera är frivilligt för de äldre. Det kommer bara att införas hos dem som uttryckligen säger att de vill byta bort ordinarie hemtjänst.

Har du liknande berättelser/vet du mer? Hör av dig! Du kan vara anonym! Mejla sofia.kristiansen@sr.se