SD Borås tappar ännu ett toppnamn

1:37 min

Sverigedemokraterna i Borås tappar fler politiker. Partiets toppnamn Johan Österlund meddelar att han lämnar samtliga uppdrag.

Under förra årets valrörelse var Johan Österlund med och ledde fram Sverigedemokraterna till en vågmästarroll i Borås. Men nu meddelar partiets toppnamn i Borås att han lämnar samtliga uppdrag i politiken. Anledningen - bristande motivation.

- Det var roligare under valrörelsen, säger Johan Österlund till P4 Sjuhärad. Men nu känner jag att jag inte är riktigt intresserad och inte har motivationen kvar.

Österlund anslöt till partiet för tre år och lämnar förutom kommunpolitiken i Borås även uppdragen inom regionen och som ordförande i SDU Väst.

– Det har varit intensivt. Men jag tycker jag inte har lyckats åstadkomma så mycket heller, säger han. Det största avtrycket var väl när vi tog en bild ihop med Erik Hamrén på Almedalen som kablades ut i riksmedia. Det var jag som frågade om vi kunde ta den där bilden.

Sverigedemokraterna i Borås har en historia med flera avhopp där SD-politiker valt agera som politiska vildar. Men enligt Johan Österlund ska ingen konflikt med partiet ligga till grund för avhoppet.

– Att det skulle vara något bråk kan jag verkligen förneka. Jag blir ju inte vilde utan jag lämnar mina uppdrag och det kommer in en ersättare. Så det är definitivt inte samma visa den här gången.

Johan Österlunds plats i kommunfullmäktige ersätts nu av Philip Petterson. Vem som ersätter Österlund i regionen är fortfarande oklart.