Oro över att Herrljungas nattomsorg minskas

1:40 min

78 äldrebesök varje natt och körsträckor på upp emot 17 mil per natt. Det är verkligheten för omsorgens nattpatrull som oroas över en omorganisation.

Nattetid är det nattpatrullen som hjälper alla äldre i Herrljunga som har hemtjänst. Sedan i våras har man stärkts upp med en extra resurs i form av en undersköterska, och då bestått av tre undersköterskor och en sjuksköterska.

Efter den här veckan är det slut - då förs den extra resursen över korttidsboendet i Ljung. Det här är något som oroar både personal och vårdtagare, redan idag är det svårt att hinna med. 

Beroende av hjälp
ALS-sjuke Hugo Bäckmark är en av de som får hjälpen - tre gånger per natt får han hjälp att vända sig i sängen eftersom han är förlamad i stora delar av kroppen.  
Redan idag händer det att han får vänta på hjälp, och det leder till stora smärtor i kroppen.

– De som kommer med de här tankarna nu - har de gjort en konsekvensutredning av vilka grupper som drabbas? Hur ska man kunna fortsätta ge en god vård som det ändå många gånger är nu, frågar sig Hugo Bäckmark.

I dagsläget har nattpatrullen 78 inbokade besök hos äldre varje natt, personalen täcker upp hela Herrljunga kommun - vilket innebär körsträckor på upp emot 17 mil per natt.

Kvinna blev liggande
Dessutom har nattpatrullen ansvar för jourtelefonen vid akuta händelser - som att någon ramlar.
I somras tvingades en äldre kvinna ligga och vänta på golvet i en timma på att en av de andra undersköterskorna, som befann sig i andra ändan av kommunen, skulle komma och hjälpa till.

Ansvariga på Herrljunga kommun säger till P4 Sjuhärad att nattpatrullen även i fortsättningen ska ha extra stöttning, och då av den personal som alltså flyttas till korttidsboendet i Ljung.

Men, de anställda i nattpatrullen ifrågasätter vilken extra hjälp de kommer att få därifrån. De menar att den bara är marginell i sammanhanget.