Hösten är här - nu drar fåglarna

0:55 min

Hösten närmar sig, något som fåglarna kan gå i god för. De håller nämligen på att migrera.

Redan efter midsommar börjar vissa fåglar ge sig iväg till varmare breddgrader. Men det är inte höstens kommande kyla som driver iväg dem, det är bristen på mat. Och det är inte en liten skara som ger sig iväg, runt 500 miljoner fåglar kommer att migrera i år.

– Det är inte så att fåglarna flyttar härifrån för att det blir kallt. Det har man sett på kolibris, får de mat kan de vara ute och latja i snön. Det är helt enkelt att maten tryter, säger Jan Westin, zoolog på Universeum.

Även om man kan se fåglar som stannar kvar inpå hösten så är det inte för att det är varmt och skönt. Det kan vara så att de väntar på ett passande lågtryck att flyga iväg med. 

– Då får de uppvindar. De här lågtrycken roterar moturs och kan de haka på på rätt sida kan de få en väldig lyfthjälp och medvind. De kan komma upp i hastigheter mot 100 kilometer i timmen. 

Många fåglar flyger tusentals mil och vissa flyger även fyra-fem dagar i sträck, och de måste ladda upp innan avfärd. Det ska ätas mat och även bytas fjädrar. Sen gäller det att hitta också.

– Efter mycket letande har man hittat i övernäbben att de har magnetit som kan känna av små små variationer i jordens magnetfält och då leda dem på rätt spår, säger Jan Westin.