BORÅS

Familjen berikas som flykting-faddrar

1:34 min

Flyktingkatastrofen får nu allt fler att bli fadder åt nyanlända. Josefines familj är en av många i Borås - "de som inte tar chansen borde verkligen tänka om".

Engagemanget och viljan att hjälpa till har väckts hos många människor. Ett område där detta nu märks är i Borås Stads fadderverksamhet för nyanlända.

Vanligtvis får man in en intresseanmälan i veckan av någon som är intresserad av att om att bli fadder för en nyanländ person. När P4 Sjuhärad träffar fadderprojektet har man, sedan i torsdags, fått in 35 intresseanmälningar och de fortsätter att strömma in.

Josefine Nyman och hennes familj väntar nu på att få bli faddrar. Det enda som kvarstår är att familjen ska matchas ihop med en annan familj, så att man kan få ett bra utbyte av varandra.

– Dels blir det berikande och utvecklande för mig och familjen. Sedan känns det viktigt att kunna vara med och bidra, att vara en vägvisare in i det svenska samhället för nyanlända, säger hon.

Varför tror du så många har tvekat inför att bli fadder tidigare?

– Tid, att folk känner sig stressade och att de inte hinner med. Det är en enorm chans och de som inte tar chansen borde verkligen tänka om, säger hon.

Josefine Nyman menar att det inte behöver vara mer avancerat än att man träffas över en fika eller med barnen i lekparken.

– Bygg in det i allt annat du gör och se det som att det berikar livet, säger hon.