Innebandyns Champions league till Borås

1:17 min

Världens bästa innebandyspelare kommer till Borås. Nu är det nämligen klart att sportens motsvarighet till Champions league avgörs i stan.

Borås har knappast gjort sig känd som någon innebandystad. Då staden inte har något har elitlag på varken herr- eller damsidan återfinns Borås lagsportsliga framgångar främst i basket och kanske framför allt fotbollen.

Men i dag meddelade det svenska innebandyförbundet att världens största klubbturnering Champions cup nästa år avgörs i Borås och Boråshallen.

– Det är jättekul att Borås har fått ett sådant här arrangemang, säger Magnus Bergenholt, ordförande i Fristad Goif som kommer att agera som lokal arrangör. Vi ser det som en jättemöjlighet att låta alla innebandyintresserade i Borås och Västsverige att få uppleva det här matcherna.

Totalt tolv av Europas bästa lag, sex herr- och sex damlag, kommer att göra upp om titeln i sportens motsvarighet till Champions league.

Magnus Nilsson är arrangemangsansvarig för det svenska innebandyförbundet. Han framhåller bland annat Borås närhet till internationell flygplats, starks föreningsliv och tidigare vana som värdstad till varför valet föll som det gjorde.

– Vi kom till ett beslut där vi tyckte att Borås vore det optimala valet.

Förutom Fristad Goif satsar även Borås stad en kvarts miljon kronor. En summa som kommunen beräknar kommer att generera minst fyra miljoner kronor till turistnäringen.

Tommy Jingfors är chef på Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

– Det som är så bra med innebandy är att det är damer, tjejer, killar och herrar samtidigt, säger han. Den här turneringen har just damer och herrar på samma gång. Det tycker vi är ett skolexempel på hur man gör en tävling intressant för alla.

Tävlingen kommer att äga rum i Boråshallen rum mellan 30 september och 2 oktober hösten 2016 där arrangören Fristad Goif även kommer att ha innebandygymnasiet på Sven Eriksongymnasiet till sin hjälp.

I år avgörs tävlingen i Tjeckiska Mlada Boleslav där de regerande mästarna och mästarinnorna Falun och Djurgården ska försöka försvara sina titlar.