Niklas Andersson, Universitetslektor vid Högskolan i Borås.
Niklas Andersson, Universitetslektor vid Högskolan i Borås. Foto: Karin Ivarsson / P4 Sjuhärad.
FORSKNING

Psykpatienter gillar vård av elever

Lektor: Engagemang är väldigt vårdande
0:45 min

Patienter inom psykiatrin föredrar i vissa fall en student framför en erfaren sjuksköterska. Det visar en avhandling från Borås Högskola. 

Niklas Andersson är Universitetslektor vid Högskolan i Borås. Hans avhandling handlar om lärande i vården. Både i den allmänna vården men framförallt inom psykiatrin.

Enligt honom kommer psykiatristudenterna ibland längre än den ordinarie personalen med sin motivation och sitt engagemang.

 – Eleverna är så pass motiverade och nyfikna, och det upplevs av patienten som väldigt vårdande. Patienten får möjlighet att berätta hur de har det.

– Psykiatrin är ju speciell, det är mycket dålig information som pumpas ut i media, incidenter som har hänt, att det skulle röra sig om farliga personer. Långt ifrån alla är ju det, det handlar om så mycket annat. Fördomarna växer ute i samhället, vi får jobba med studenterna, med deras fördomar innan dom ska ut på praktik, säger Niklas Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".