HERRLJUNGA

Omsorgschefer utmanas: Jobba en natt så får ni se

1:27 min

Hemtjänstens nattpatrull i Herrljunga har tröttnat på att inte få gehör för sin pressade situation. Nu utmanar de både chefer och politiker att hänga med en natt och jobba.

– Vi skulle gärna se att de kom med en natt och stannade hela natten, och får se själva vad vi gör, säger sjuksköterskan Christina Svensson som jobbar i nattpatrullen.

– Det är först då de kommer att förstå att det här inte håller. 

Krympande resurser
Som vi berättade igår ska bemanningen i nattpatrullen minskas med en undersköterska efter den här veckan.
Två undersköterskor och en sjuksköterska har hand om alla de äldre som har hemtjänst nattetid i Herrljunga kommun. I dagsläget innebär det 78 fasta tillsynsbesök hos äldre, och körsträckor på upp emot 17 mil varje natt.

Den extra resurs, i form av en undersköterska, som stärkt upp sedan i våras försvinner från och med måndag.

Enligt Herrljungas socialchef Magnus Stenmark handlar det inte om en neddragning. Han säger att resursen flyttas till det nya korttidsboendet i Ljung och att den undersköterskan ska fortsätta att hjälpa nattpatrullen ute på fältet. Det ifrågasätts av personalen.

– Vi får se hur det blir. Det här är ju inte första gången nattpatrullen ska samarbeta med personal på boende. Det brukar inte funka, sa Agnetha Kjölsrud, undersköterska i nattpatrullen, igår.

Chefer utmanas
Nu utmanar personalen i nattpatrullen ansvariga chefer och politiker att följa med och jobba en natt, för att se hur läget är.

– Jag tror de kommer att bli förvånade att vi kan hinna så himla mycket på en enda natt, för det är orimligt. Jag tror inte att de har koll på hur mycket vi gör, säger Christina Svensson, sjuksköterska i nattpatrullen.

Herrljungas kommunalråd Johnny Carlsson (C) säger att han antar utmaningen.

– Absolut, jag står till förfogande, det är bara att återkomma. Det ska bli spännande att delta i verksamheten, så det gör jag gärna. 

Har du liknande berättelser/vet du mer? Hör av dig! Du kan vara anonym! Mejla jenny.hellstrom@sr.se eller ring 033-17 75 45.