Nattpersonal i Herrljunga: Helt ohållbar situation

1:21 min

Ytterligare neddragningar i Herrljungas omsorg skapar oro, och nu tar personalen bladet från munnen och berättar hur de verkligen har det.

Vi har i en rad inslag granskat bemanningen inom omsorgen i Herrljunga, framför allt hemtjänsten. Nu slår även personalen i nattpatrullen larm.

– Man lever lite på hoppet att det inte händer något, säger undersköterskan Arjana Fetahi.

Nästa vecka minskas personalen nattetid men en person. För tillfället har tre undersköterskor och en sjuksköterska ansvar för alla de äldre som har hemtjänst på natten, men från och med måndag flyttas en av undersköterskorna till korttidsboendet i Ljung i stället.

Personalen i nattpatrullen vet inte hur de ska få ihop det. Idag har man 78 fasta besök hos äldre varje natt, många av besöken kräver att två i personalen åker dit samtidigt i och med att det handlar om tunga lyft.

Nattpatrullen har dessutom ansvar för jourtelefonen, enligt personalen händer det hela tiden att man tvingas lämna oroliga äldre som larmat för att tiden inte räcker till.

– Det hände senast när jag arbetade, då var jag i Herrljunga. Sköterskan var upptagen i en dialys som man inte kan gå ifrån. Själv var jag ute och gjorde mina besök, då fick jag ett larm från en vårdtagare som var orolig och hade lite besvär, säger undersköterskan Arjana Fetahi. 

–  Jag hann inte stanna kvar och lugna ned situationen, för jag hade viktiga mediciner som skulle ges till en annan vårdtagare vid en viss tidpunkt. Det var bara att stressa iväg.

– Det är ju en helt ohållbar situation, man kan inte arbeta på det viset, fortsätter hon och får medhåll av kollegerna i nattpatrullen, säger Arja Fetahi.

Enligt Herrljungas socialchef Magnus Stenmark handlar förändringen av nattpatrullens bemanning inte om någon neddragning.
Han säger att personalen i fortsättning ska få stöttning ute på fältet av den resurser som finns på korttidsboendet i Ljung, men det ifrågasätts av nattpatrullen. 

– Vi får se hur det blir. Det här är ju inte första gången nattpatrullen ska samarbeta med personal på boende, det brukar alltså inte funka, säger Agnetha Kjölsrud - undersköterska i nattpatrullen.

Har du liknande berättelser/vet du mer? Hör av dig! Du kan vara anonym! Mejla jenny.hellstrom@sr.se